Van kunstgebit naar klikgebit
Helaas is voor velen het dragen van een kunstgebit geen pretje. Natuurlijk kan een tandprotheticus er heel veel aan doen dat het gebit weer goed past. Drukplekken kunnen bijvoorbeeld verholpen worden of het kunstgebit kan opnieuw opgevuld worden. Bij veel mensen is dit helaas van tijdelijke aard. De reden is veelal omdat de kaken zijn gaan slinken. Als er geen wortels meer in de kaak zitten, is er eigenlijk geen reden meer voor de kaak om nog kaakbot aan te maken. De kaak slinkt en daardoor wordt het steeds moeilijker om een goed passende gebitsprothese te hebben. Dit is van persoon tot persoon erg wisselend.
Gelukkig is er wat aan een loszittend kunstgebit te doen!
Jeroen Kuijpers: “Het is eigenlijk heel simpel. Een gespecialiseerde tandarts, implantoloog, plaatst kunstwortels in de kaak, zgn. implantaten. Op deze kunstwortels wordt vervolgens het kunstgebit geklikt. De voordelen van deze behandeling is dat de kaken minder tot niets zullen slinken én het biedt stevige houvast voor het kunstgebit. Zeker in de onderkaak is dit een erg welkome oplossing want hierdoor eet men weer alles en geeft het meer vertrouwen met praten en lachen.”
De behandeling
De behandeling voor implantaten begint met een consult bij de implantoloog waarin een röntgen wordt gemaakt en het behandelplan wordt besproken. Daarna wordt de behandeling gepland. Deze is vrij eenvoudig en kan onder plaatselijke verdoving plaatsvinden. Indien men ernstig bang is, kan het ook onder narcose plaatsvinden. Vooraf aan het implanteren wordt de gebitsprothese aangemeten en gemaakt. Dit duurt ongeveer 2 tot 3 weken. Jeroen: “Onze behandelmethode is als volgt: wij maken eerst de prothese zodat de tanden op de juiste plaats staan, de stand van de implantaten worden door de prothese bepaald. Het mooie aan deze manier van werken is dat meteen na het implanteren de nieuwe prothese geplaatst kan worden en men ook dezelfde dag weer kan eten met de nieuwe prothese vast op de implantaten. De totale behandelperiode wordt daardoor ook veel korter, normaal duurt het 3 tot 5 maanden, maar nu ongeveer 1 maand.”
Wat kost een klikgebit?
Bijna helemaal niets! Een klikgebit wordt tegenwoordig nog altijd volledig vergoed uit de basisverzekering. De verzekering vraagt slechts een eigen bijdrage van € 125,- per kaak. De voorwaarden zijn wel dat de kaak volledig tandeloos is en er sprake is van een ernstig geslonken kaak. Jeroen: “Wij nemen, net zoals de meeste tandprothetische praktijken, de financiële zorg uit handen van de patiënten. Wij weten namelijk precies hoe we vergoedingsaanvragen moeten indienen en wat de mogelijkheden bij iedere verzekering zijn.”
Kies een goede implantoloog en tandprotheticus
Mensen hoeven voor deze behandeling niet per se bij de eigen tandarts te blijven. Men kan gerust een vrijblijvend gratis consult aanvragen bij een tandprotheticus en/of een implantoloog. Hiervoor is geen verwijsbrief van de huisarts of eigen tandarts nodig. Belangrijk is dat er goed naar de wensen geluisterd wordt en dat er heldere uitleg komt over de oplossing en behandeling van de klachten aan het gebit. Vraag ook gerust om referenties en informeer bij mensen die de behandeling al hebben ondergaan bij betreffende implantoloog en tandprotheticus.
Jeroen: “Vraag gerust een gratis adviesconsult aan bij de tandprotheticus. Wie weet kan een klikgebit ook U veel levensvreugde brengen!”