Van eigen gebit naar kunstgebit
Afscheid nemen van het eigen natuurlijke gebit is een hele grote stap. Het is iets onnatuurlijks en men is bang dat een loszittend gebit in de mond heel vervelend is. Zo lang men het nog kan oplossen met kronen, bruggen of plaatjes, is in de regel het beleid het eigen gebit zo lang mogelijk te behouden.
Wanneer het moment daar is om resterende tanden en kiezen te trekken en het aanmeten van een kunstgebit, is voor iedereen anders. Het is een emotioneel proces en het hangt vaak af van wat de eigen tandarts adviseert.
Gelukkig zijn de technieken afgelopen decennia sterk verbeterd op het gebied van tandprothetiek en hoeft het hebben van een kunstgebit niet meer vervelend te zijn. In heel veel gevallen zegt men zelfs: “Had ik dat maar eerder gedaan”.
Het krijgen van een kunstgebit is weliswaar een grote verandering, want het gebit speelt een belangrijke rol bij het kauwen en spreken. Bovendien zijn de kunsttanden erg belangrijk voor het uiterlijk. Het gebit is immers de eerste blikvanger. De tandprotheticus heeft beschikking over ontelbare soorten tanden en kiezen die haast niet van echt te onderscheiden zijn. Het uiterlijk van het gebit zal daardoor dichtbij het natuurlijke gebit kunnen komen.
De behandeling
Voordat de tandarts de resterende tanden trekt, maakt hij een afdruk van de kaak. Dat gebeurt met behulp van een afdruklepel, gevuld met een speciaal afdrukmateriaal. In het tandtechnisch laboratorium wordt die afdruk met gips gevuld. Hierdoor ontstaat een gipsmodel. Hierop wordt een goed passende afdruklepel van kunsthars gemaakt. Met deze lepel wordt nóg een afdruk gemaakt om een nóg nauwkeuriger gipsmodel te krijgen. Hierop wordt uw kunstgebit gemaakt.
Vroeger liepen mensen voordat ze een kunstgebit kregen een tijdje zonder tanden. Tegenwoordig hoeft dat niet meer. Het kunstgebit, ook wel immediaatprothese genoemd, wordt onmiddellijk in de mond geplaatst als de tanden zijn getrokken. Dus direct over de verse wonden heen. Dat is misschien een vreemd idee, maar dit heeft een groot voordeel. Het kunstgebit zit in het begin namelijk als een soort verband op de wonden.
Indien het gebit niet goed past of nog wat pijnlijk is, kan de tandprotheticus het verhelpen. Het is heel normaal dat men in het begin nog moet wennen. De mond is nu een maal een belangrijke blikvanger en die is veranderd. Na een paar dagen is men in de regel al gewend aan het nieuwe gebit.
Persoonlijke wensen kunnen altijd met de tandprotheticus besproken worden. Een goede tandprotheticus behandelt door totdat men helemaal tevreden is.
Wat kost een klikgebit?
Bijna helemaal niets! Een klikgebit wordt tegenwoordig nog altijd volledig vergoed uit de basisverzekering. De verzekering vraagt slechts een eigen bijdrage van € 125,- per kaak. De voorwaarden zijn wel dat de kaak volledig tandeloos is en er sprake is van een ernstig geslonken kaak. Jeroen: “Wij nemen, net zoals de meeste tandprothetische praktijken, de financiële zorg uit handen van de patiënten. Wij weten namelijk precies hoe we vergoedingsaanvragen moeten indienen en wat de mogelijkheden bij iedere verzekering zijn.”
Kies een goede implantoloog en tandprotheticus
Mensen hoeven voor deze behandeling niet per se bij de eigen tandarts te blijven. Men kan gerust een vrijblijvend gratis consult aanvragen bij een tandprotheticus en/of een implantoloog. Hiervoor is geen verwijsbrief van de huisarts of eigen tandarts nodig. Belangrijk is dat er goed naar de wensen geluisterd wordt en dat er heldere uitleg komt over de oplossing en behandeling van de klachten aan het gebit. Vraag ook gerust om referenties en informeer bij mensen die de behandeling al hebben ondergaan bij betreffende implantoloog en tandprotheticus.
Jeroen: “Vraag gerust een gratis adviesconsult aan bij de tandprotheticus. Wie weet kan een klikgebit ook U veel levensvreugde brengen!”