Uitleg over tandartstarieven in 2018
Wat betaalt u zelf, wat uw zorgverzekeraar en welke kosten zijn aftrekbaar?
Ieder jaar bepaalt onze overheid de tarieven voor de tandheelkundige verrichtingen. Deze gelden voor iedere praktijk in Nederland. Bovenop de verrichtingen komen tarieven voor techniekkosten en materialen. De zorgverzekeraar maakt hierover afspraken met de praktijken of bepaalt de hoogte van het bedrag. Daarom kunnen uiteindelijke tarieven per zorgverzekeraar wisselen.
Vrijwel alle tandheelkundige verrichtingen voor volwassenen worden alleen vergoed uit de aanvullende tandartsverzekering. De hoogte is afhankelijk van de verzekering die u heeft afgesloten. Dit wisselt per zorgverzekeraar.
De gebitsprotheses, klikprotheses en reparaties worden vergoed uit de basisverzekering. Tandheelkunde voor kinderen wordt ook uit de basisverzekering vergoed. Kosten voor een beugel en kroon-en brugwerk vallen weer niet onder de basisverzekering . (enkele speciale gevallen uitgezonderd).
Uitleg eigen risico
Voor veel zorgnota’s die uit de basisverzekering vergoed worden, betaalt u jaarlijks eerst een eigen risico van € 385,00. Daarbij zijn tandheelkundige behandelingen ook inbegrepen. Voor de vergoedingen uit de aanvullende verzekering en de vergoedingen van behandelingen van kinderen tot 18 jaar uit de basisverzekering geldt geen eigen risico.
Eigen risico gespreid betalen
Indien men moeite heeft het eigen risico in één keer te betalen, bieden de meeste zorgverzekeraars de mogelijkheid het bedrag van € 385,00 in termijnen te betalen. Vraag uw zorgverzekeraar naar deze mogelijkheid.
Uitleg eigen bijdrage
Naast uw eigen risico betaalt u zelf ook een eigen bijdrage voor behandelingen die uit de basisverzekering vergoed worden. Het betreft hier de behandelingen van (klik)protheses. De hoogte van deze eigen bijdrage is per zorgverzekeraar wisselend. Tot 2017 was dit een vastgesteld bedrag, maar vanaf 1 januari 2017 is dit een percentage van de behandeling. Uw zorgverzekeraar kan u exact informeren over de hoogte van het bedrag. Sommige verzekeraars vergoeden deze eigen bijdrage wel weer uit de aanvullende verzekering.
Vraag uw tandprotheticus of tandarts vooraf om een behandelplan en begroting. Deze wordt met een goede indicatie en motivatie voor vergoeding ingediend bij uw zorgverzekeraar. Uw zorgverzekeraar kan u vervolgens exact over de hoogte van uw eigen bijdrage informeren.
Tandartskosten aftrekbaar van de belasting
In uw jaarlijkse belastingaangifte is een aftrekpost mogelijk voor specifieke zorgkosten. Hieronder vallen ook de kosten voor de tandarts. Het totaalbedrag van de tandartskosten, minus de eigen bijdrage en het eigen risico kunt u opgeven. Hierover wordt eerst een zgn. drempelbedrag afgetrokken. Dit bedrag is afhankelijk van het inkomen van u en uw partner.
Op de website van de belastingdienst aftrek zorgkosten is dit bedrag te berekenen. Het bedrag dat overblijft op uw zorgkosten, na aftrek van eigen risico, eigen bijdrage, drempelbedrag, mag u opvoeren in uw belastingaangifte.
Heeft u nog vragen, dan kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag!