Heeft u last van een droge mond? Hoe kan dat?
Dit is onder oudere volwassenen een veelvoorkomend problemen. De officiële benaming is xerostomie. Indien u regelmatig last heeft van een droge mond, wordt er niet voldoende speeksel aangemaakt. Dit kan zijn omdat de verdamping sneller gaat dan de speekselaanvoer. Dit komt vaak voor bij een mondademhaling, mensen die veel moeten praten en bij rokers.
Het kan ook zijn dat de speekselklieren wel intact zijn, maar tijdelijk onvoldoende signalen krijgen om speeksel aan te maken. Dit wordt meestal door bepaald medicijngebruik veroorzaakt. Indien speekselklieren permanent beschadigd zijn door bijv. chemotherapie kan er geen speeksel meer aangemaakt worden.
Voorkomende klachten
Een droge mond geeft klachten als het slecht kunnen wegslikken van droog voedsel, brandend gevoel, vaak willen drinken, de lippen en tong voelen plakkerig aan, het klakken van de tong en een moeite hebben met het uitspreken van sommige woorden en letters. Bij mensen met een kunstgebit blijft het kunstgebit vaak niet op zijn plaats zitten door de te droge mond en is het tandvlees eerder geïrriteerd. De kans op het krijgen van ontstekingen en schimmelinfecties in de mond is groter.
Adviezen tegen een droge mond
Het bestrijden van de gevolgen van de te droge mond bij een kunstgebit kunt u bespreken met uw tandprotheticus. De volgende oplossingen zouden hulp kunnen bieden:
- Drink veel water. Het liefst zo’n acht glazen per dag.
- Zure producten stimuleren de speekselklieren (bijv. suikervrije zuurtjes). Maar ook zuur fruit, zoals appel, ananas, kiwi.
- Indien medicijngebruik de oorzaak is van een verminderde speekselproductie, bespreek dan met de huisarts of er alternatieven zijn.
- Hanteer een goede mondhygiëne. Het gebit dagelijks goed reinigen en speekselstimulerende middelen gebruiken.
- Het mondweefsel soepel houden met een mondgel.
- In een droge mond kunnen bacteriën slechte ademgassen produceren. Dit gebeurt voornamelijk vanaf de rug van de tong. Poets daarom altijd goed de tong met een tongschraper.
- Kunstspeekselproducten blijken soms effect te hebben, maar helaas werken ze maar voor een korte periode.
Laat uw gebit in ieder geval jaarlijks controleren door de tandarts of tandprotheticus. Een goede tandarts en tandprotheticus controleert uw gehele mondgezondheid en signaleert vroegtijdig problemen. Voorkomen is beter dan genezen!
Bij ons is uw eerste adviesconsult kosteloos.