Blaasinstrument bespelen mogelijk met een klikgebit
Voor muzikanten die een blaasinstrument bespelen is het een nachtmerrie als het natuurlijke gebit achteruit gaat. Ze zijn enorm bang dat ze met hun passie moeten stoppen als tanden getrokken moeten worden. Voor velen een ramp waarvan ze nachten wakker kunnen liggen. Dat is uiteraard heel begrijpelijk.
Gelukkig is er wel degelijk een oplossing en kunnen deze musici heel goed geholpen worden.
Voor blazers is het gebit onontbeerlijk. Het mondstuk steunt door de spierlaan heen op de tanden, of bij grote instrumenten nog meer op de kaken. De plaatsen waar zich de meeste druk onder het mondstuk bevindt, noemen we de ‘ankerpunten’. De mondkringspier, die zich ronde de mondspleet bevindt, maar ook andere spieren die nauw bij het spelen betrokken zijn, zoals de kauwspieren, de mondhoek-omhoogtrekkers, de mondhoek-omlaagtrekkers én de mondhoek-opzijtrekkers, zoeken steun op het gebit. De spieren zetten zich door samen te trekken als het ware af op het gebit.
Hoe ronder en ruimer de gebitsboog is, hoe meer kracht de spieren kunnen geven. Elke tand of kies oefent een zekere druk uit op de spieren, als die tenminste aangespannen zijn. De ‘embouchure’ van rond de mond wordt hierdoor sterker. Naarmate de kaken bij het ouder worden slinken, zal mede daardoor de kracht afnemen.
De oplossing bij loskomen of verliezen van de tanden en/of kiezen
Voor blaasmuzikanten is een los kunstgebit of een plaatje daarom een minder goede oplossing, maar implantaten zijn echt fantastisch als vervanging. Implantaten zijn zgn. kunstwortels die door de tandarts/implantoloog in de kaak worden gebracht. Op de implantaten wordt een gebitsprothese gemaakt dat als het ware vastgeklikt wordt op de implantaten, het zgn. klikgebit. Veelal worden door de tandarts/implantoloog 4 implantaten in de bovenkaak geplaatst en voldoen 2 tot 4 in de onderkaak. Dit is echter van persoon tot persoon afhankelijk.
Het is belangrijk dat de muzikant ook persoonlijk contact heeft met de tandprotheticus die de gebitsprothese maakt. Een goede tandprotheticus luistert naar de wensen en de problemen. Met behulp van foto’s van het natuurlijke gebit en de stand van het mondstuk op de lippen, kan de tandprotheticus de meest optimale opstelling van de prothese maken.
Het komt haast zelden voor dat implantaten niet meer mogelijk zijn in verband met te ver geslonken kaken. In dat geval zijn er toch nog mogelijkheden. De ontwikkelingen met betrekking tot botopbouw en implantologie zijn de laatste jaren zo vooruit gegaan. De resultaten zijn verbluffend en de patiëntervaringen zijn zeer positief. In vrijwel alle gevallen horen we: “ Had ik dat maar eerder gedaan”.
Advies van Jeroen: Kies niet alleen voor een tandarst/implantoloog met jarenlange ervaring, maar die ook een intensieve, directe samenwerking heeft met een tandprotheticus waar u altijd direct terecht kan. De tandprotheticus is namelijk degene die het klikgebit maakt én zodanig dat de blaasmuzikant weer snel op zijn oude speelniveau terug kan komen.
Wat de kosten en vergoedingen betreft, is het advies om een behandelplan door de behandelaar in te laten dienen bij de zorgverzekeraar. Indien de behandeling aantoonbaar noodzakelijk is, wordt heel de behandeling vanuit de basisverzekering vergoed met slechts een geringe eigen bijdragen.
Wilt u weten wat TPP Best voor u kan betekenen? Neem dan vandaag nog contact met ons op.